„Pomysłów na nudę bez liku- czyli jak nie dostać kociokwiku” cz. 35

 

Cześć Kochani !!!

Witamy w 35 już wydaniu naszych pomysłów bez liku. Wczoraj jak wiecie świętowaliśmy Międzynarodowy Dzień Bez Diety (6 maja), ale przecież nie będziemy tego robić codziennie. W związku z tym, że wczoraj dostarczyliśmy do organizmu sporo kalorii. Dziś tak nie będzie ! Mowy nie ma! Dziś wracamy z pomysłem fit słodyczy, które są pyszne, a jednocześnie dużo zdrowsze od zwykłych słodyczy.

Jak wiecie w naszym Ognisku są prowadzone zajęcia kulinarne, na których robimy pysze zdrowe oraz pożywne desery lub słodycze. Dziś myślami powrócimy do tych zajęć i każdy z Nas stworzy je w swoim domu. A co dziś wykonamy?

Krówki, które nie raz podbiły nasze serca w Ognisku, niektórzy z Nas są ich wielkimi miłośnikami. Postanowiliśmy je wykonać, żeby podzielić się z wami tym przepisem. Mamy nadzieję, że będziecie je uwielbiać jak My.

A co potrzebujemy do ich wykonania

- 200 g suszonych daktyli

- 4 łyżki dowolnego mleka

- 2 łyżki oleju kokosowego lub masło klarowane (ja użyłam masła)

- ok. 200- 250 g mleka w proszku

- 2 czubate łyżki masła orzechowego lub migdałowego ( u mnie orzechowe)

-  wrząca woda ok. 300- 400 ml

- łyżka ekstraktu z wanilii lub kilka kropli aromatu waniliowego

 Ponadto potrzebny będzie : blender, dwie miski, mały garnek lub rondelek, łyżka, papier do pieczenia, sitko, szklanka, nóż, deska do krojenia oraz talerz.

Jak wykonać krówki

  1. Przygotuj wszystkie potrzebne składniki.
  2. Daktyle umieść w misce, zalej wrzątkiem tak, żeby były pokryte wodą i odczekaj kilka minut ok. 10-15, aż zmiękną.
  3. W czasie, gdy daktyle się moczą, rozpuść w rondelku olej kokosowy lub masło klarowane .
  4. Gdy daktyle będą gotowe odsącz je z wody za pomocą sita.
  5. Po odsączeniu daktyli umieść je w blenderze, dodaj do nich 4 łyżki mleka oraz rozpuszczony w rondelku olej lub masło.
  6. Blenduj składniki do uzyskania lepkiej masy, przełóż je do wysokiej miski
  7. Do zbendowanych składników dodaj mleko w proszku i zagniataj do uzyskania jednolitej masy
  8. Dodaj łyżeczkę ekstraktu lub kilka kropli aromatu oraz masło migdałowe lub orzechowe i dalej zagniataj
  9. Po uzyskaniu jednolitej masy, umieść powstałą masę na papierze do pieczenia. Przykryj do drugim arkuszem papieru i rozpłaszczaj do uzyskania grubości masy około 1,5-2 cm
  10. Umieść przygotowaną masę w zamrażalce na 15-20 min
  11. Po wyjęciu z zamrażalki pokrój w kostkę i gotowe! Możesz smakować swoich pysznych krówek. Smacznego !

Swoje krówki możesz przechowywać w lodówce do maksymalnie 48 godzin.

Jak smakują Ci krówki ? Czy skradły Twoje serce jak i nam ?  Podziel się zdjęciem swoich krówek, czekamy na fotki i opinie.

Na dziś to koniec. Widzimy się jutro z nowymi pomysłami.

Cześć.